

Glukoza o smaku cytrynowym to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku, przeznaczony do przygotowania doustnego roztworu. Jest stosowana w postępowaniu dietetycznym w celu wykonania krzywej cukrowej, w stanach wyczerpania, niedoboru węglowodanów oraz hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą i powinna być przyjmowana pod nadzorem lekarza.
Glukoza, o smaku cytrynowym to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, w formie proszku, przeznaczony do przygotowania wodnego roztworu doustnego.
Do postępowania dietetycznego w celu wykonania krzywej cukrowej, w stanach wyczerpania, w stanach niedoboru węglowodanów, w stanach hipoglikemii u pacjentów z rozpoznaną cukrzycą (np. przy przedawkowaniu insuliny).
Glukoza, kwas cytrynowy – regulator kwasowości.
100 g produktu / 1 opakowanie 75 g
Energia 1544 kJ / 363 kcal 1158 kJ / 272 kcal
Tłuszcze 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 91,0 g 68,3 g
w tym cukry 91,0 g 68,3 g
Białko 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Produkt powinien być przyjmowany pod nadzorem lekarza, szczególnie w przypadku osób z cukrzycą.
Produkt nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować w przypadku:
-nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu,
-zespołu złego wchłaniania glukozy-galaktozy.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze do 25°C, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Doustny test tolerancji glukozy: po wykonaniu oznaczenia glukozy we krwi na czczo, zawartość całego opakowania rozpuścić w szklance wody (200 – 300 ml), a następnie wypić roztwór w ciągu 3-5 minut. Oznaczenie glukozy wykonuje się po 120 minutach.
W stanach wyczerpania, po wysiłku fizycznym można przyjąć jedną lub kilka łyżeczek glukozy (5g – 20g).
W przypadku wystąpienia objawów spadku poziomu cukru grożącego hipoglikemią należy jak najszybciej przyjąć 10 – 20 g glukozy.