

Debutir Max to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w kapsułkach, która zawiera sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu). Produkt ma za zadanie wspierać odżywianie pacjentów z chorobami układu pokarmowego i odbudowę bariery jelitowej.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Debutir Max to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci kapsułek zawierających sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu). Preparat wspomaga proces odżywiania pacjentów z chorobami układu pokarmowego oraz w sytuacjach wymagających odbudowy i wsparcia bariery jelitowej.
Kwas masłowy to kluczowe źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego, niezbędne do utrzymania prawidłowej struktury i funkcji bariery jelitowej. Zastosowana w produkcie Debutir Max nowoczesna technologia granulacji soli sodowej kwasu masłowego chroni substancję przed zbyt wczesnym uwolnieniem i całkowitym wykorzystaniem w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Dzięki temu maślan sodu uwalnia się stopniowo na całej długości jelit, ze szczególnym uwzględnieniem ich dalszych odcinków, co zwiększa skuteczność jego działania.
Debutir Max znajduje zastosowanie wspomagająco w:
-chorobach czynnościowych jelit, takich jak zespół jelita nadwrażliwego (IBS), zaparcia, bóle brzucha czy wzdęcia,
-ostrych biegunkach różnego pochodzenia,
-nieswoistych chorobach zapalnych jelit,
-chorobie uchyłkowej,
-zapaleniu jelit po radioterapii i/lub chemioterapii,
-stanach po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego,
-zaburzeniach składu mikrobioty jelitowej, np. podczas i po antybiotykoterapii, w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) oraz innych schorzeniach,
-niedoborach pokarmowych związanych z niedostatecznym spożyciem błonnika lub dietą ubogoresztkową.
Mikrootoczkowany maślan sodu (maślan sodu, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych); otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza; mąka ryżowa; dekstryny kukurydziane.
100 g produktu zawiera:
wartość energetyczna 1370 kJ/327 kcal,
tłuszcz 15 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 15 g, węglowodany 46 g w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 35,5 g,
maślan sodu 59500 mg w tym kwas masłowy 47000 mg.
1 kapsułka zawiera:
wartość energetyczna 12 kJ/3 kcal,
tłuszcz 0,13 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,13 g, węglowodany 0,39 g w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0,30 g,
maślan sodu 500 mg w tym kwas masłowy 395 mg.
2 kapsułki zawierają:
wartość energetyczna 23 kJ/6 kcal,
tłuszcz 0,26 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,26 g, węglowodany 0,79 g w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0,60 g,
maślan sodu 1000 mg w tym kwas masłowy 790 mg.
Kapsułki należy połknąć w całości (bez rozgryzania i wysypywania zawartości). Popij 3/4 szklanki letniej lub chłodnej wody. Najlepiej przyjmować w trakcie posiłku.
Dorośli: 1 kapsułka dwa razy na dobę. Rano i wieczorem. Zaleca się stosować przez co najmniej 3 miesiące.
Dzieci powyżej 7 roku życia: 1 kapsułka dziennie, najlepiej wieczorem. Stosować przez okres około 6 tygodni.
Należy stosować ostrożnie u osób z zaburzeniami połykania lub w przypadkach, gdy połykanie kapsułek sprawia trudność.
Przy uczuleniu (nadwrażliwości) na którykolwiek składnik produktu Debutir Max należy zaprzestać jego stosowania.
Nie stosować u osób, które nie mają określonej choroby zaburzeń stanu zdrowia lub schorzeń, których dotyczy zamierzone stosowanie.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Należy stosować pod nadzorem lekarza.
Jest żywnością niekompletną pod względem odżywczym.
Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Preparat Debutir Max maślan sodu 500 mg przeznaczony dla dorosłych oraz dzieci powyżej 7 lat.
Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Debutir Max to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w kapsułkach, która zawiera sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu). Produkt ma za zadanie wspierać odżywianie pacjentów z chorobami układu pokarmowego i odbudowę bariery jelitowej.